Acties

Het hele jaar door organiseren wij ongeveer elke maand een leuke actie of challenge. Deze zijn gericht op het aansporen van creativiteit, het showen van prachtige handgemaakte producten, het beter leren kennen van creatieve ondernemers en fans sterker met makers verbinden.

Elke maand lanceren we een grote challenge of actie waarbij we jouw producten of die van je favoriete maker(s) offline en online in het zonnetje zetten. Door samen te werken zorgen we voor een lawine-effect, zodat steeds meer mensen in aanraking komen met handgemaakt producten en unieke makers. Zo wordt de diversiteit aan creatieve talent niet alleen voor jou en je netwerk, maar ook voor de rest van Nederland zichtbaar. De challenges zijn laagdrempelig, kosten weinig tijd en zijn echt ontzettend leuk! Spoor dus ook zeker jouw netwerk aan om mee te doen en jou te promoten. 

Nu en binnenkort:

Laat ons jouw creatieve talent zien met deze herfstige uitdaging

14 - 30 oktober

Voor de maand oktober hebben we een leuke herfstige actie bedacht waarmee je jouw creatieve talent kunt showen! Creëer een pompoen in jouw favoriete handwerktechniek en deel het resultaat op social media met de hashtags #pumpkinyourstyle en #hetjaarvanhandgemaakt. Je mag ook  @handwerkmarkt en @handmadeinholland taggen, wij krijgen dan een melding en kunnen direct je creatie bewonderen!

Wij zullen een aantal van de leukste inzendingen delen op onze social media accounts en plaatsen op 30 oktober de top-15 pompoencreaties op de website van hetjaarvanhandgemaakt.

Alle makers zijn vrij om deel te nemen aan deze actie. Ongeacht jouw handwerktechniek en de mate waarin je deze beheerst. Behalve het eindresultaat vinden we het ook leuk om je creatieve proces te zien. Ben jij niet actief op social media en wil je wel jouw resultaat van deze actie met ons delen, stuur dan een email naar info@hetjaarvanhandgemaakt.nl

Heel veel creatief plezier en we kijken uit naar jullie berichtjes!

#hetjaarvanhandgemaakt

Gebruik de hashtag op social media en maak kans op mooie prijzen

1 januari - 31 december

Het hele jaar lang kun je de #hetjaarvanhandgemaakt gebruiken als je een foto of bericht deelt op Facebook of Instagram over jouw handgemaakte creaties.
Zo kun je heel gemakkelijk andere knappe makers ontdekken en zij jou!
Elke week zetten we een aantal van de leukste berichten in de spotlight in de Instagram stories van @handmadeinholland én elke maand maak je kans op mooie prijzen om je creativiteit of onderneming verder verder te kunnen ontwikkelen. 

Meld je via onderstaande button aan voor de nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van volgende acties.

shallow-focus-photo-of-paint-brushes-1646953

Geweest:

#DIYswap

Leer een nieuwe techniek van en aan een andere maker.

Aanmelden: 24-31 augustus
Verzenden: 7 september

DIYswap

Het is weer tijd voor een leuke swap, vind je niet?! En we houden allemaal van creatief aan de slag gaan, daarom hebben we als volgende actie een leuke Do-it-yourself-swap op de planning staan! Met deze swap geef een krijg je een pakketje mooie materialen en een uitleg of wat adviezen zodat een ieder zelf aan de slag kan met een (nieuwe) techniek. 

Tussen 24 en 31 augustus kun je je opgeven voor deze swap, hierna nemen wij de tijd om alle deelnemers zo goed mogelijk aan elkaar te koppelen. Bij het opgeven laat je ons weten wat voor pakketje jij gaat weggeven, welke materialen het zal bevatten, wat de techniek is en/of wat men ermee kan maken. Ook geef je aan met welke technieken of materialen jij wel een keertje aan de slag zou willen gaan. Hoe duidelijker jij dit aangeeft, hoe beter wij jou kunnen matchen met andere deelnemers. Terwijl wij uitzoeken naar wie jij het straks mag verzenden kun jij het DIY-pakketje alvast samenstellen en klaarleggen. Op 7 september krijg je van ons via de mail het adres en kun je het direct opsturen. We verwachten dan dat alle post op 8 en 9 september bezorgd wordt, laat dit even weten door er iets over te delen op instagram (bijvoorbeeld in je story) en ons en de afzender te taggen. Je kunt nu lekker creatief aan de slag! We hopen dat je het proces en/of resultaat met ons wilt delen via social media. 

Alles op een rijtje:

– Opgeven tussen 24 en 31 augustus via onderstaand inschrijfformulier, verzenden op 7 september. 
– Het pakket bevat genoeg materiaal om een of twee leuke werkjes mee te maken en stap-voor-stap instructies voor een specifiek ontwerp of wat losse tips en adviezen over deze techniek.
– Vergeet je eigen naam en instagramaccount niet te vermelden, zodat de ontvanger je kan bedanken.
– Geef aan welke techniek of materialen jij wel mee aan de slag zou willen, eventueel meerdere opties, dan doen wij ons best om een passend pakket jou kant op te laten sturen. (Al kunnen we niks garanderen natuurlijk!)
– Deel je post, creatieve proces en resultaat op social media met #diyswap en #hetjaarvanhandgemaakt . Tag ook de verzender en eventueel ons: @handmadeinholland en @handwerkmarkt , dan kunnen we je bericht delen!

Heb je vragen over deze swap (voor, tijdens of na) dan mag je ons altijd even mailen op acties@hetjaarvanhandgemaakt.nl of een bericht sturen via instagram @handmadeinholland (Soraya) of @handwerkmarkt (Nicole).

#onlinecreamarkt

Als we niet naar de markt kunnen, brengen wij de markt naar jou

16 - 17, 23 - 24 , 30 - 31 mei

aankondiging

Vind jij het net als ons zo jammer dat al die gezellige markten niet doorgaan? Wij, Nicole en Soraya, konden ons daar niet bij neerleggen en besloten een markt te organiseren die sowieso door kan gaan. Een online markt!

Met Marjomaakt als illustrator hebben we het voor elkaar gekregen om dit concept van een sfeervolle digitale markt vorm te geven en hebben we plek gecreëerd voor 20 creatieve ondernemers die deze geïllustreerde kramen mogen vullen met hun handgemaakte producten en DIY materialen. 

Alle details:

– Deze online markt is bereikbaar via www.hetjaarvanhandgemaakt.nl/markt, de voorpagina van Handwerkmarkt en de voorpagina van Handmade in Holland.

– De markt is geopend gedurende de drie laatste weekenden van mei (16-17, 23-24, 30-31 mei). Doordeweeks is de markt gesloten.

– De markt en het bezoeken van de kramen is gebruiksvriendelijk, komt zo veel mogelijk in de buurt van een realistisch marktbezoek en is daarom geschikt voor iedereen; jong en oud!

– Creatieve ondernemers zullen (weliswaar in geïllustreerde hoedanigheid) achter hun kramen staan. Maak een praatje, bekijk alle producten en leer de personen kennen achter de prachtige handgemaakte producten op de markt. 

Deze aspecten moeten samen met de fijne stijl van de illustraties zorgen voor die heerlijke marktsfeer. 

De eerste Online Creamarkt was zo’n succes dat we in samenwerking met Marjomaakt hebben besloten om het concept door te zetten met nieuwe edities. Deze vinden plaats op een eigen website www.onlinecreamarkt.nl

#handmadehugs

Een hartverwarmende swap in deze vreemde tijden

10 april - 30 april

handmadehugs hetjaarvanhandgemaakt

Een kaartje met een lieve boodschap en een handgemaakt kleinigheidje ontvangen is hartverwarmend. Dat weten we allemaal nog wel van de Valentijns-actie! De liefde die in elk pakketje werd gestopt en de verbinding die daarmee ontstond was zo ontzettend fijn en iets wat we in deze tijden heel goed kunnen gebruiken.

Daarom organiseerde wij in april een soortgelijke actie. Er werd wederom een kaart en klein cadeautje gemaakt, alleen dit keer ontving je niet zélf iets terug, maar gaf je iemand op die jij een hart onder de riem wilde steken. Zo maakte de een bijvoorbeeld iets leuks voor die lieve buurvrouw van een van de deelnemers en maakte een andere deelnemer iets liefs voor jouw oma.

Zie hier een aantal van de ontzettend mooie en lieve resultaten van de actie. Wil je meer fijne pakketjes bekijken, je vind een mooie verzameling in het hoogtepunt ‘#handmadehugs’ op de instagram feed van @handmadeinholland of zoek via Instagram op de hashtag #handmadehugs (en #handmadehug).

#makerinterview

Laat ons kennis maken met een maker die jij bewondert

30 maart - 6 april

We zien online veel initiatieven en acties ontstaan waarin makers en kleine ondernemers elkaar steunen. Daarom staat de maart actie van #hetjaarvanhandgemaakt ook in het teken van verbinding en support. In deze actie willen wij jou uitnodigen om een andere maker (online) te interviewen en hiervan een klein verslagje te doen op social media.

makerinterview

Vergeet ook niet @handwerkmarkt en @handmadeinholland te taggen op Instagram/Facebook zodat ook wij het interview kunnen delen met onze netwerken! Gebruik de hashtag #makerinterview zodat alle interviews door en over verschillende makers mooi worden verzameld.

Natuurlijk kun je er ook een toffe blog, podcast of video van maken! Deel je het interview op zo’n manier, stuur ons dan even een linkje om ons op de hoogte te stellen en wij zullen er op onze social media of website een verwijzing naar maken.

Wij delen zoveel mogelijk van jullie interviews tot en met maandag 6 april, maar natuurlijk kun je ook daarna nog makers (blijven) interviewen en deze delen op social media met de #makerinterview.

“Wie kan ik dan interviewen?”

 • Een favoriete, door jou zelf gekozen maker: Het allerleukste is natuurlijk om die toffe maker(s) te benaderen die je al tijden bewonderd op instagram! Zeker als je deze maker nog niet (écht) eerder gesproken hebt.
 • Een bekende creatieveling:  Je kan natuurlijk ook iemand vragen die je al wat beter kent  en die misschien niet zo actief is op social media maar die wel echt een podium verdient. Zoals een creatieve vriendin of kunstzinnige oom of buurvrouw.
 • Een andere deelnemer aan de actie: laat als maker of als liefhebber van handgemaakt een reactie achter onder de social media post op Facebook of Instagram en vind zelf je interview buddie!
 • Een onbekende maker: Ben je wel in voor nieuw contact? Laat in een reactie onder de social media post weten dat je gematched wil worden met een onbekende maker, dan proberen we een leuke match voor je te vinden.

“Wat kan ik dan vragen?”

Dat mag je helemaal zelf weten! Ons advies is om in elk geval drie vragen te stellen en te verwerken in je verslagje… Dan komen de lezers daarvan ook echt iets te weten over deze maker.

Begin bijvoorbeeld met deze drie vragen, dan is het ijs gebroken en kun je eventueel zelf nog doorvragen als jullie eenmaal lekker aan de praat zijn geraakt.

 1. Hoe lang doe jij al wat je doet?
 2. Wat vind je het leukst aan dat wat jij doet?
 3. Waar haal jij inspiratie uit?

“Hoe deel ik het op social media?”

 • Feed: Voor een post op je feed kun je vragen of je een leuke foto mag delen. Schrijf daarbij een kleine introductie, vervolg met de vragen en antwoorden en sluit af met een ‘call-to-action’ om de lezers van het interview door te verwijzen naar het account of de website van de maker die jij hebt geïnterviewd.
 • Story: Maak je er liever een verhaal in je Instagram story van, dan kun je dat het beste verdelen op meerdere stories. Begin met een introductie, geef elke vraag met antwoord een eigen story en deel tussendoor een paar foto’s of posts van deze maker, sluit af met een goede reden waarom anderen deze maker zouden moeten volgen. Als je de maker in elke story tagt kan hij/zij het hele verhaal gemakkelijk delen in zijn/haar eigen Instagram story.

#Liefdevoorhandgemaakt

Valentijn mini-swap

3 - 14 februari

Maar liefst 110 creatieve dames gaven zich op voor deze actie waarin ieder een zelfgemaakte kaart en klein cadeautje opstuurde naar een onbekende andere handmadelover! Ieder heeft ontzettend haar best gedaan om er een ontzettend leuk pakketje vol liefde van te maken welke we gezamenlijk openden op Valentijnsdag. Wat een feest!

In onderstaande slideshow vind je een aantal foto’s van deze fijne Valentijnspakketjes. Door op Instagram op de hashtag #liefdevoorhandgemaakt te zoeken vind je deze foto’s (en de mensen die ze plaatste) gemakkelijk terug.
De deelnemers deelde vooral veel stories op Instagram, degene waar wij in getagd zijn hebben we allemaal geprobeerd te delen. Dit mooie rijtje is nog terug te zien in het hoogtepunt ‘ValentijnSwap’ op het account van @handmadeinholland 

Valentijn; de dag van de liefde! Aangezien 2020 het jaar van handgemaakt is, staat Valentijnsdag dit jaar voor ons in het teken van de liefde voor handgemaakt. Om die liefde te kunnen delen met andere Handmadelovers én leuke Valentijnspost te ontvangen hebben wij een leuke actie bedacht in de vorm van een mini-swap.
 
In de actie #liefdevoorhandgemaakt maak en schrijf je een kaart en voegt daar een  klein handgemaakt cadeautje aan toe. Je krijgt niet te weten voor wie je het cadeautje maakt, waardoor deze Valentijnspost een omgekeerd ‘geheime aanbidder’ tintje krijgt.

We hopen met deze actie nieuwe verbindingen te maken tussen liefhebbers van handgemaakt, dat er een lach op je gezicht wordt getoverd door het mooie, persoonlijke gebaar van de maker en dat we de liefde die uit elk postpakketje komt met elkaar gaan delen!

#FaveHandmade

Deel iets over jouw favoriete handgemaakte creatie op social media

26 - 31 januari

Met zo’n 100 deelnemers die elk een of meerdere #FaveHandmade items in het zonnetje zette op Instagram en Facebook is deze eerste actie zeker een succes te noemen! 
Wat een prachtige producten en bijzondere verhalen hebben we langs zien komen in deze week. Met z’n allen hebben we de makers die we bewonderen zo meer bereik gegeven wat ze dik en dwars verdienen!
De actieperiode is nu voorbij, maar vind jij het leuk om alsnog jouw #FaveHandmade te delen op social media dan vind je hieronder de uitleg en download links voor twee templates.

FaveHandmade_vierkant

Deel een bericht op Facebook of Instagram over jouw favoriete handgemaakte creatie, dat kan iets zijn wat je zelf hebt gemaakt maar ook iets dat je cadeau hebt gekregen of hebt gekocht bij een kunstenaar of creatieve ondernemer. Deel een foto en vertel waarom dit item jouw zo dierbaar is. Tag eventueel de maker en een aantal vrienden waarvan je benieuwd bent wat hun favo handmade item is.
(Als je de #hetjaarvanhandgemaakt gebruikt of @handmadeinholland tagt op Instagram of @hetjaarvanhandgemaakt op Facebook dan kunnen wij je bericht makkelijker vinden.)

Om je op weg te helpen hebben we een template gemaakt wat je kunt gebruiken in je Instagram story en een vierkante afbeelding om op je Insta feed of Facebook te delen. Klik op onderstaande buttons om deze te openen en op te slaan.

Wil je een foto van jouw Fave Handmade product toevoegen op het template in je Instagram story, maar je weet niet hoe? Soraya legt het uit in dit Blogje.

#Liefdevoorhandgemaakt

Valentijn mini-swap

3 - 14 februari (inschrijven 3-7 februari)

Valentijn; de dag van de liefde! Aangezien 2020 het jaar van handgemaakt is, staat Valentijnsdag dit jaar voor ons in het teken van de liefde voor handgemaakt. Om die liefde te kunnen delen met andere Handmadelovers én leuke Valentijnspost te ontvangen hebben wij een leuke actie bedacht in de vorm van een mini-swap.
 
In de actie #liefdevoorhandgemaakt maak en schrijf je een kaart en voegt daar een  klein handgemaakt cadeautje aan toe. Je krijgt niet te weten voor wie je het cadeautje maakt, waardoor deze Valentijnspost een omgekeerd ‘geheime aanbidder’ tintje krijgt. Zo gaat het allemaal in zijn werk:
 
 • Meld je voor 7 februari aan via het onderstaande inschrijfformulier voor de  #liefdevoorhandgemaakt actie. Let op! Inschrijven voor de actie zorgt niet automatisch voor een aanmelding voor de nieuwsbrief. Wil je je ook graag aanmelden voor de nieuwsbrief? Gebruik dan het inschrijfformulier op de homepagina.
 • Je kan gelijk aan de slag met het maken van de kaart en het kleinigheidje. Vergeet niet je Instagram-naam te noteren, zodat de ontvanger je kan bedanken.
 • Als de inschrijvingen gesloten zijn, ontvang je binnen twee dagen per mail het adres van jouw geheime ontvanger.
 • Stuur op uiterlijk 12 februari jouw post op naar dit adres zodat het cadeautje nog voor Valentijn binnen is bij de ontvanger. De verzendkosten zijn voor eigen rekening.
 • Wacht vol spanning op jouw Valentijnscadeau… Ontvang je het een dag te vroeg, dan wacht je toch wel even met openmaken?
 • Op Valentijnsdag mag je de post openmaken en de liefde voor handgemaakt delen op social media. Tag daarbij de maker van het cadeautje zodat deze persoon weet dat je het goed hebt ontvangen, hoe blij je ermee bent en om zijn of haar talent extra in het zonnetje te zetten binnen jouw netwerk.
We hopen met deze actie nieuwe verbindingen te maken tussen liefhebbers van handgemaakt, dat er een lach op je gezicht wordt getoverd door het mooie, persoonlijke gebaar van de maker en dat we de liefde die uit elk postpakketje komt met elkaar gaan delen!
photo-1561217332-80c762af0116
Voorwaarden:
 • Iedere Nederlander die het leuk vindt om iets te maken voor en te ontvangen van een andere Handmadelover is welkom om mee te doen!
 • De kaart en het kleinigheidje moeten handgemaakt zijn. Je mag natuurlijk hulp vragen aan een creatieve bekende of de kaart kopen bij een lokale illustrator bijvoorbeeld.
 • Je mag als bij het inschrijven ook een adres van een vriend(in) opgeven die wel een mooie handgemaakte attentie verdient. Jij maakt dan wel iets voor een ander maar de Valentijnspost voor jou wordt verzonden naar jouw vriend(in).
 • Kosten: tijd, materiaal en verzendkosten. Het kleinigheidje hoeft niet meer dan €5,- ‘waard te zijn’.
 • Als organisatie behouden wij het recht een inschrijving te annuleren wanneer wij denken dat deze niet klopt. Controleer dus altijd het door jou opgegeven e-mailadres dubbel voordat je de aanmelding afrondt. 
 • Wij zijn als organisatie niet verantwoordelijk voor de inhoud en de verzending van de poststukken en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld bij vermissing en dergelijke.

#handmadehugs

Een hartverwarmende swap in deze vreemde tijden

10 april - 30 april

Een kaartje met een lieve boodschap en een handgemaakt kleinigheidje ontvangen is hartverwarmend. Dat weten we allemaal nog wel van de Valentijns-actie! De liefde die in elk pakketje werd gestopt en de verbinding die daarmee ontstond was zo ontzettend fijn en iets wat we in deze tijden heel goed kunnen gebruiken.

Daarom deze maand een soortgelijke actie. Je maakt wederom een kaart en klein cadeautje, alleen dit keer ontvang je niet zélf iets terug, maar geef je iemand op die jij een hart onder de riem wilt steken. Zo maak jij bijvoorbeeld iets leuks voor die lieve buurvrouw van een van de deelnemers en maakt een andere deelnemer iets liefs voor jouw oma.

Inschrijven voor deze actie kan tot en met vrijdag 17 april.  Je mag je ook meerdere keren inschrijven om meerdere dierbaren een verrassing te bezorgen, houd er dan wel rekening mee dat jij ook meerdere pakketjes moet maken voor anderen.

Je maakt een mooie kaart of koopt er snel online een paar bij een Nederlandse maker. Schrijft op deze kaart een lieve boodschap en de uitleg waarom hij of zij deze post ontvangt. Wie heeft hen opgegeven en waarom?

Behalve een kaart voeg je ook een handgemaakt kleinigheidje toe. Je hoeft in dat item niet veel tijd of geld te investeren, maar zorg ervoor dat er veel liefde en aandacht in zit!

handmadehugs hetjaarvanhandgemaakt

Wat moet je doen:

1. Meld je tussen 10 en 17 april aan via onderstaand formulier.
2. Op maandag 20 april ontvang je in een mail de gegevens van degene(n) naar wie jij een ‘handmade hug’ zal opsturen.
3. Je hebt nu een week de tijd om een mooie kaart en een kleinigheidje te maken. Zorg dat je in de kaart vermeldt:

– Wie diegene heeft opgegeven en waarom.
– Wat jij graag aan deze persoon zou willen laten weten.
– Wie jij bent.

4. Maandag 27 april verstuurt iedereen de pakketjes.
5. De dagen erna zullen de ‘handmade hugs’ bezorgd worden bij de  ontvangers. Zij laten zelf of via degene die hen heeft opgegeven aan jou weten dat ze het pakketje hebben ontvangen.
Voorwaarden:
 • Deelname is alleen voor ontvangers met een Nederlands adres (i.v.m. verzendkosten).
 • De kaart en het kleinigheidje moeten handgemaakt zijn. Je mag natuurlijk hulp vragen aan een creatieve bekende of de kaart kopen bij een lokale illustrator bijvoorbeeld.
 • Je kunt niet jezelf opgeven als ontvanger. Dit maal maken we helemaal zonder tegenprestatie iets liefs voor een ander.
 • Kosten: tijd, materiaal en verzendkosten. Steek vooral liefde en aandacht in de gemaakte producten!
 • Als organisatie behouden wij het recht een inschrijving te annuleren wanneer wij denken dat deze niet klopt. Controleer dus altijd het door jou opgegeven e-mailadres dubbel voordat je de aanmelding afrondt. 
 • Wij zijn als organisatie niet verantwoordelijk voor de inhoud en de verzending van de poststukken en kunnen niet aansprakelijk worden gesteld bij vermissing en dergelijke.

Extra informatie voor deelnemers:

Deze markt vind volledig online plaats. Door middel van een volledig geïllustreerde markt. Een illustratie van de markt plattegrond als ‘Home’, een illustratie van een kiosk met informatie voor de bezoekers en een beeldvullende illustratie van een marktkraam voor iedere deelnemer. 
Deze geïllustreerde kraam heeft plek om vijf van jouw producten in de spotlight te zetten, een bord voor wat informatie over jouw merk/bedrijf en een ‘geïllustreerde jij’ achter deze kraam.
We linken vanaf de kraam naar jouw homepage en de productpagina’s van de vijf producten zodat er snel en gemakkelijk geshopt kan worden, het afhandelen van de bestellingen gaat voor jou als gewoonlijk. We verwijzen ook naar je Instagram zodat bezoekers van de markt een praatje kunnen maken of vragen kunnen stellen in een DM.

Voor de deelname aan deze markt vragen we een bijdrage van €20 incl. BTW. Het budget wat daarmee ontstaat gebruiken we volledig voor een vergoeding van onze fantastische illustrator en betaalde advertenties. Hiermee gaan we een gigantisch bereik creëren en zoveel mogelijk bezoekers trekken voor de markt en dus ook jouw webshop.

Je kunt je via onderstaand formulier inschrijven om deel te kunnen nemen. Wij zullen hieruit een selectie van (maximaal) 20 creatieve ondernemers maken die zorgen voor een leuke variatie, originele producten aanbieden en niet met elkaar concurreren. 

In het weekend van 9-10 mei sturen we de geselecteerde deelnemers een mail met de factuur en het verzoek ons de volgende informatie door te sturen:
– foto’s en URL’s van de vijf producten die jij op de kraam wilt hebben staan
– een korte introductie over jouw merk/bedrijf
– een leuke foto van jezelf, op basis hiervan zal jouw ‘poppetje’ worden gepersonaliseerd.

Wij bouwen de markt op en sturen je de link waaronder jouw kraam te bezoeken zal zijn,  een ‘standaardtekst’ en een gepersonaliseerde ‘aankondiging’ illustratie. Deze mag je gebruiken om op jouw social media, website, nieuwsbrief e.a. aan te geven dat je deelneemt aan de Online Creamarkt. Wil je de ‘geïllustreerde jij’ ook na de markt of voor andere doeleinden gebruiken, neem dan contact op met Marjomaakt om je rechten te verlengen.